BM İsrail’i uyardı: Refah işgali ‘katliama yol açabilir’

BM İsrail’i uyardı: Refah işgali ‘katliama yol açabilir’

Birleşmiş Milletler Salı günü İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki Refah’a yönelik kara harekatına karşı uyarıda bulunarak, bir saldırının 1 milyondan fazla insanın barındığı Filistin yerleşim bölgesinin güney bölgesinde “bir katliama yol açabileceğini” söyledi.

İsrail, Hamas militanlarını Refah’ta saklandıkları yerlerden çıkarmak ve burada tutulan İsrailli rehineleri kurtarmak istediğini ve mahsur kalan Filistinli sivilleri tahliye etmek için planlar yaptığını söylüyor.

“Refah’taki askeri operasyonlar Gazze’de bir katliama yol açabilir. Ayrıca zaten kırılgan olan insani yardım operasyonunu ölümle burun buruna getirebilir” dedi. “Bu operasyonu ayakta tutacak güvenlik garantilerinden, yardım malzemelerinden ve personel kapasitesinden yoksunuz.

“Uluslararası toplum Refah’a yapılacak herhangi bir kara harekâtının tehlikeli sonuçlarına karşı uyarıda bulunmaktadır. İsrail Hükümeti bu çağrıları görmezden gelmeye devam edemez” dedi.

ABD, Mısır, İsrail ve Katar’ın katılımıyla Gazze’de ateşkes sağlanması için yürütülen görüşmeler, İsrail’in planladığı Refah saldırısını geri çekmesi çağrılarının artmasıyla Salı günü herhangi bir ilerleme sağlanamadan sona erdi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres Salı günü gazetecilere yaptığı açıklamada, “En içten umudum, rehinelerin serbest bırakılması ve çatışmaların bir şekilde durdurulmasına yönelik müzakerelerin başarılı olması ve böylece Refah’a yönelik topyekûn bir saldırının önüne geçilmesidir” dedi.

“Bunun yıkıcı sonuçları olur” dedi.
Hamas yönetimindeki Gazze’de savaş, Hamas militanlarının 7 Ekim’de İsrail’e saldırması ve İsrail rakamlarına göre 1.200 kişiyi öldürüp 253 kişiyi rehin almasıyla başladı. İsrail misilleme olarak Gazze’ye askeri bir saldırı başlattı ve sağlık yetkilileri 28,000’den fazla Filistinlinin öldüğünü, binlerce cesedin de yıkıntılar arasında kaybolduğunu açıkladı.

Gazze’nin 2,3 milyonluk nüfusunun yarısından fazlası Refah’ta barınıyor; bunların çoğu Mısır’la olan sınır çitine dayanmış durumda ve derme çatma çadırlarda yaşıyor. Griffiths “ölümle burun buruna olduklarını” söyledi.

“Yiyecek çok az şeyleri var, tıbbi bakıma erişimleri neredeyse hiç yok, uyuyacak yerleri yok, gidecekleri güvenli bir yer yok” dedi. “Haftalardır insani yardım müdahalemizin paramparça olduğunu söylüyorum.”