İsrail Refah’ta iki rehineyi hava saldırıları altında serbest bıraktı, Gazze sağlık yetkilileri 67 kişinin öldüğünü söyledi

İsrail Refah’ta iki rehineyi hava saldırıları altında serbest bıraktı, Gazze sağlık yetkilileri 67 kişinin öldüğünü söyledi

İsrail Pazartesi günü, yerel sağlık yetkililerinin yerinden edilmiş yaklaşık bir milyon sivilin son sığınağı olan güney Gazze kentinde 67 Filistinlinin öldüğünü ve düzinelercesinin yaralandığını söylediği hava saldırılarının gölgesinde Refah’ta iki İsrail-Arjantinli rehineyi serbest bıraktı. İsrail ordusu, yerel Shin Bet güvenlik servisi ve Refah’taki Özel Polis Birimi’nin ortak operasyonuyla 60 yaşındaki Fernando Simon Marman ve 70 yaşındaki Louis Hare’nin serbest bırakıldığı belirtildi.

Ordu, iki adamın 7 Ekim’de Kibbutz Nir Yitzhak’tan Hamas tarafından kaçırıldığını ve İsrail’in Gazze savaşını tetikleyen militan baskını sırasında alıkonulduğunu söylediği yaklaşık 250 kişi arasında yer aldığını açıkladı.

İsrail askeri sözcüsü Yarbay Richard Hecht, “Bu operasyon üzerinde uzun süredir çalışıyorduk,” dedi. “Doğru koşulların oluşmasını bekliyorduk.”

Hecht, rehinelerin baskın sırasında patlayıcılarla delinen bir binanın ikinci katında tutulduklarını ve çevredeki binalarla yoğun ateş teatisinde bulunulduğunu söyledi. Basına dağıtılan bir fotoğrafta rehineler hastanede akrabalarıyla birlikte bir kanepede otururken görülüyor.

Arjantin hükümeti, çifte Arjantin vatandaşı olduklarını belirttiği iki kişiyi kurtardığı için İsrail’e teşekkür etti.

İsrail ordusu, hava saldırılarının, kuvvetlerinin çıkarılmasını sağlamak için baskınla aynı zamana denk geldiğini söyledi.

Gazze sağlık bakanlığı 67 kişinin öldüğünü ve kurtarma operasyonları devam ederken bu sayının artabileceğini söyledi. Olay yerinden çekilen bir fotoğrafta binaların yıkıldığı geniş bir moloz alanı görülüyordu.

Refah’taki Filistinliler, İsrail savaş uçakları, tankları ve gemileri tarafından bir saatten fazla süren saldırılarda iki cami ve birkaç evin vurulduğunu, bunun da uykuda olan insanlar arasında yaygın paniğe neden olduğunu söyledi.

“Geçen ay Refah’a geldiğimizden beri yaşadığımız en kötü geceydi. Çadır kampımızın 200 metre yakınına düşen top mermileri ve füzeler nedeniyle ölüm çok yakındı,” diyen altı çocuk babası Gazzeli işadamı Emad, bir sohbet uygulaması üzerinden konuştu.

Bazıları İsrail’in Hamas’a karşı yürüttüğü savaş nedeniyle yerlerinden edilen bir milyondan fazla insanın gidecek başka yerleri olmadığı için barındığı kentte İsrail’in uzun süredir korkulan kara harekâtına başlamasından endişe ediyordu.

“Herkes bunun sürpriz bir kara saldırısı olduğunu söyledi. Ailem ve ben son dualarımızı ettik,” dedi Emad.

Rehinelerden birinin akrabası, serbest bırakılan her iki kişiyi de hastanede gördüğünü ve onları “biraz zayıf, biraz zayıf, biraz solgun” ama genel olarak iyi durumda bulduğunu söyledi.

Hare’nin damadı Idan Bejerano, “bir dakika içinde” komandolar binadayken ve onları kaçıranlarla savaşırken onları korurken rehinelerin ikisinin de uyuduğunu söyledi.

Dr. Arnon Afek, yaralıların İsrail’in Sheba hastanesinde tedavi edildiklerini söyledi.